PROJECTE

Retrats Vilafranquins és un projecte personal que neix el 2011 arran de la curiositat que es desperta al descobrir unes quantes imatges antigues de Vilafranca, algunes inèdites, propietat d’una vilafranquina que de joveneta es va veure obligada a exiliar-se, junt amb la seva família, a Suissa. Aprofitant una visita a la vila ens les va deixar. Una d’elles, preciosa, amb la Font de la Mandra com a protagonista.

El següent pas va ser nodrir-se dels moltíssims llibres que s’han escrit de Vilafranca. N’hi ha molts, i competeixen entre ells pel títol de més interessant. Apuntes Históricos de Vilafranca del Panadés y su comarca, de Pere Alegret, el Llibre Verd, l’Abans, Aquella Plaça Vilafranquina, Vilafranca a través de la seva arquitectura, Vilafranca ahir, La caserna de Vilafranca, Societat i Cultura en la Segona República, Història de Vilafranca i molts d’altres que podeu consultar a la Biblioteca Torras i Bages o a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.

Un punt d’inflexió va ser contactar amb Josep Maria Masachs, director de l’Arxiu. Ens va proporcionar una formidable col·lecció d’imatges que s’havien de compartir. I d’aquí va néixer, el 2013, la secció Retrats Vilafranquins a El 3 de vuit, una juguesca setmanal que repta al lector a endevinar on és la imatge mostrada.

De fotografies de Vilafranca n’hi ha milers. D’anècdotes a explicar encara més. I aquesta web el que pretén és precisament això, ser un punt de referència on tothom qui ho vulgui hi pugui participar compartint les seves imatges, explicant les seves vivències i gaudint de les imatges que s’hi publiquen.

Sílvia Rodríguez

Tinc quaranta-tres anys i sóc metgessa. Però la meva passió són els llibres i l’escriptura. Ara fa uns anys vaig completar l’itinerari per a  narradors a l’Ateneu Barcelonès, amb uns mestres magnífics que van mirar d’ensenyar-me que la literatura no és tant un art com un ofici. Vaig aprendre que cada paraula escrita, cada frase, cada gir argumental té un objectiu, res no és gratuït. I la construcció del trencaclosques d’idees, mots, sentiments i missatges em resulta fascinant. Després d’escriure la meva primera novel.la, “El secreto del jilguero”, vaig provar sort amb els contes, i encara ho vaig trobar més interessat perquè implica el repte de dir molt amb molt poques paraules.

Els Retrats Vilafranquins van fer que descobrís que les fotos antigues em parlaven. M’explicaven històries. I així va néixer la idea d’escriure contes a partir d’aquestes imatges superbes que recullen un bocí de la història del Penedès. Amb elles no només gaudeixo de l’acte de l’escriptura creativa, sinó que em permeten anar esbrinant, poc a poc, retalls  del passat d’aquesta terra que m’ha acollit.

Desitjo que els Relats Vilafranquins no us deixin indiferents, que us facin rumiar, i si, a més, generen debat, millor que millor. La vida té més color amb cada opinió.

Salut i lletres!

Vicenç Lacruz

Tinc 43 anys i en fa gairebé 25 que treballo en el negoci familiar que just arrancava als pocs mesos de jo néixer. Vilafranca m’ha vist créixer i jo l’he vist canviar.

He col·laborat amb diferents projectes a internet i el més destacat i que més temps em va robar va ser entre 2006 i 2011, sent el co-propietari del lloc web Todo Pocket PC, de temàtica marcadament tecnològica i amb més de 300.000 usuaris registrats arreu del món. Després d’una greu saturació d’aparells electrònics de butxaca i quan tot apuntava a que aniria a pitjor amb l’arribada d’Android i iPhone, vaig decidir canviar la estratègia i dedicar el meu temps lliure a quelcom més enriquidor i d’àmbit una mica més local: descobrir d’on venim.

És en aquest moment en què neix la passió per rebuscar en el passat, tot gaudint tan d’una visita a una capella romànica com llegint el Llibre Verd de Vilafranca en català antic.

Retrats vilafranquins és com dono forma a la meva afició per la fotografia antiga, tot combinant tecnologia, curiositat pel passat, investigació i documentació. No sóc pas historiador, ni fotògraf professional. Ni tinc un gran anecdotari personal per explicar als meus fills. Però m’estimo molt Vilafranca.